Některé zvyky a tradice jsou po staletí stejné, některé se mění. Každým rokem se také objevují novinky, kterým rádi věnujeme pozornost. Podívejte se spolu s námi na čtyři zásadní kávové trendy roku 2024. Inspirujte se jimi při vašem nákupním a spotřebním rozhodování. Jsme přesvědčeni o tom, že minimálně dva z nich se stanou trendem nejen jednoho roku, ale celého staletí.
-
Letní piknikový balíček790 Kč
-
Kávový cestovatelský balíček3 490 Kč
-
Coffee Garage Honduras, zrnková káva 100% arabicaod 260 Kč
-
Garage Coffee NO.18, balení zrnkové kávy pro firmyod 220 Kč
-
Garage Coffee NO.12, balení zrnkové kávy pro firmyod 300 Kč
-
Afrika – Malá cesta (3x100g)od 550 Kč
-
Střední Amerika – Malá cesta (3x100g)od 442 Kč
-
Jižní Amerika – Malá cesta (3x100g)od 466 Kč
-
Around the World (6x100g)od 877 Kč
Udržitelnost je téma číslo jedna
Na tom, kde a za jakých podmínek byla kávová zrna ve vašem kávovaru vypěstovaná a sklizená, skutečně záleží. Čím dál tím seriózněji a koncepčněji se řeší dopad pěstitelských postupů na životní prostředí, podmínky pracovníků ve všech fázích produkce i dlouhodobá životaschopnost kávových farem. Poptávka po levnějších variantách kávy vyvíjí tlak na farmáře, aby rozšířili svou pěstitelskou plochu – což může vést k odlesňování a erozi i ke zhoršení pracovních a platových podmínek zaměstnanců. Spotřebitelé mohou podpořit udržitelnost tím, že budou ochotni zaplatit za kávová zrna spravedlivou cenu, což zase posílí celý dodavatelský řetězec.
![kávové trendy](https://coffeegarage.cz/wp-content/uploads/2024/03/kavove-trendy-2024.jpg)
Sledovatelnost – schopnost přesně určit zdroj kávových zrn
Výroba kávy má mnoho kroků a typicky se zrna z mnoha farem prodávají několikrát různým zpracovatelům, protože se loupou, fermentují, suší, čistí, skladují, třídí, praží a distribuují. Zrna z jediného zdroje lze vysledovat zpět ke konkrétní farmě, plantáži nebo regionu. To vám umožní jasněji vidět, jak je chuť konečného nápoje ovlivněna konkrétními odrůdami fazolí, technikami zpracování, klimatem a individuálním přístupem jednotlivých farmářů.
Cold brew – požitek z ledové kávy
Data mluví za vše – podle průzkumu společnosti National Coffee Association se obliba cold brew (kávy uvařené za studena) od ledna 2023 zvýšila o 45 % a od roku 2016 dokonce o 300 % . Fanoušci si zamilovali jednoduchou přípravu, hedvábně jemnou texturu a nízkou kyselost cold brew. Zdá se, že tenhle milostný vztah bude pokračovat i v roce 2024. Jste také fanouškem cold brew?
![cold brew](https://coffeegarage.cz/wp-content/uploads/2024/03/cold-brew-1.jpg)
Kavárna doma
Kavárenská atmosféra je natolik přitažlivá, že si ji lidé – alespoň podle statistik Pinterestu – v roce 2024 přenášejí domů. Z nudných kuchyňských zákoutí se stávají stylové domácí kavárny, a to včetně vysoce kvalitních kávovarů, pokrokových technologií, křídou popsaných černých tabulí a dalších dekorativních doplňků. Domácí baristé jsou zkrátka in.
Těšíme se na zpětnou vazbu od vás. Můžeme vám s něčím poradit? Nejste si jistí výběrem? Napište nám, prosím, přes kontaktní formulář, nebo se ozvěte na náš e-mail, a my vám rádi poradíme.