Nakupte za 1.000 Kč a máte dopravu ZDARMA

Jak se vyrábí bezkofeinová káva?

Bezkofeinová káva byla vyvinuta v průběhu několika desetiletí a není tedy možné její vynález připsat jediné osobě nebo události. Vývoj bezkofeinové kávy byl postupným procesem, který zahrnoval různé techniky a metody odstranění kofeinu z kávy.

Na jednu z prvních metod odstranění kofeinu přišel německý chemik a obchodník Ludwig Roselius na přelomu 19. a 20. století. Používal metodu dekofeinizace pomocí benzenu, což bylo později považováno za nebezpečné a nezdravé. Modernější metody se objevily později. Včetně procesů, které používají vodu nebo rozpouštědla, o kterém píšeme níže.

Metody odstraňování kofeinu

Když člověk někde náhodou narazí na nepovedenou klasickou kávu, má maximálně pokaženou chuť a špatnou vzpomínku na zařízení, kde mu ji nabídli. Když se ovšem totéž stane s kávou bez kofeinu, následuje obvykle ztráta důvěry vůči tomuto druhu kávy už navždy. Chuť a kvalita bezkofeinové kávy jsou oblíbeným předmětem společenských debat, které ale bývají plné různých mýtů a předsudků. Pokud chcete být v obraze, přečtěte si nejčastější mýty a pravdy o bezkofeinové kávě. Možná se nám povede, že ji občas dáte šanci.

mýtus: bezkofeinová káva nechutná jako opravdová káva

pravda: chuť kávy závisí především na kvalitě kávových zrn, na způsobu pražení a na metodě přípravy kávy, nikoli na tom, kolik obsahuje kofeinu

mýtus: bezkofeinová káva pochází ze speciálních bezkofeinových plantáží

pravda: kávová zrna přirozeně obsahují kofein, odstraňování kofeinu probíhá až po dozrání zrn, výjimku představuje brazilská odrůda Coffea charrieriana, které chybí gen pro syntézu kofeinu.

mýtus: kofein se odstraňuje pouze za použití chemikálií

pravda: základní metody na odstranění kofeinu známe dvě, bez použití chemikálií se obejde švýcarský vodní systém, který k odstranění téměř 100 % kofeinu používá vodu a aktivní uhlík

mýtus: švýcarský vodní proces se dělá pouze ve Švýcarsku

pravda: vodní metoda dekofeinizace není vázaná na území jednoho malého horského státu, je to jen název společnosti, která tento proces vymyslela

mýtus: káva bez kofeinu neobsahuje kofein

pravda: ne tak úplně, šálek bezkofeinové kávy vás v noci vzhůru neudrží, obsahuje asi 2-3 miligramy kofeinu. Pro porovnání – šálek klasické kávy obsahuje asi 100 miligramů.

Na bezkofeinové kávě je skvělé to, že dělá důstojnou alternativu kávě s kofeinem, nesnaží se jí konkurovat. Když se na to právě takhle podíváte, zjistíte, že jakékoliv porovnávání nebo hádky o tom, co je lepší, ztrácí smysl. Podobně jako pivo bez alkoholu je samostatnou kategorií nápojů, které nám dobře slouží ve specifických situacích, kdy se alkoholu nebo kofeinu potřebujeme z různých důvodů vyhnout, ale zároveň nechceme rezignovat na potěšení z oblíbeného pití.

bezkofeinová káva Maryša